İletişim

Dijital  teknoloji artık hayatımızın her safhasında yer alıyor. Bizde sizlere vefat etmiş değerlerimizi unutmamak ve onları defn ettiğimiz yerlere daha rahat ulaşmak istiyoruz .Kabirlerimiz maalesef bakımsız ve düzensiz. Sadece yetkililerden hizmet beklmek doğru değil. Biz kendi yakınlarımızın kabirlerini güzelleştirirsek

#

Defin İşlemleri

 Cenazeniz Olduğu Zaman Yapmanız Gereken İşlemler

1. Ölüm olayı normal nedenlerle evde meydana gelmiş ise;

Cenazeye ait Nüfus kâğıdının aslı, aslı yoksa nüfus kayıt örneği ile bağlı bulunulan Halk Sağlık Müdürlüğüne başvurarak, Halk Sağlığı Müdürlüğünden gelen doktorlar tarafından "Ölüm Belgesi" düzenlenir.

2. Ölüm olayı normal nedenlerle hastanede meydana gelmiş ise; Hastanenin düzenleyeceği "Ölüm Belgesi" alınır.

3. Adli Tıp Morgunda bulunan cenazeler için yapılacak işlemler: Adli Tıp Kurumunun düzenleyeceği "Ölüm Belgesi" alınır.

4.Yurt dışından gelen cenazeler için: Büyükelçiliklerimiz tarafından (Cenaze Nakil Belgesi) verilir.

5. Adli olay ise (Kaza, Boğulma, Cinayet vb.) Cumhuriyet Savcılıkları tarafından "Ölü Nakil ve Defin Ruhsatı" düzenlenir.


Cenaze Defin İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Halk Sağlığı Merkezlerinden, Hastane ve diğer sağlık kuruluşlarından, Adli Tıp veya Savcılık tarafından düzenlenen "Ölüm Belgesi", Hava limanları doktorlarından "Defin Raporu", Büyükelçilikler tarafından verilen Cenaze Nakil Belgesi ile Mezarlıklar Şube Müdürlüğümüze veya defin yapılacak olan mezarlıktaki mezarlık görevlilerine müracaat edilir. Mezarlıklar Şube Müdürlüğümüz veya mezarlık görevlilerimiz tarafından müsait olan yerden mezar yeri tespiti yapılır. Cenaze yakını vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda cenazenin evden, hastaneden, havalimanından alınması, cami veya müdürlüğümüzün gasil hanelerine nakledilmesi, cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, istenilen camiye nakledilmesi, cenazenin camiden mezarlığa nakledilmesi, mezar yeri ve mezar yerinin usulüne uygun şekilde kazılması ve hazırlanması, kurum personeli tarafından yerine getirilir. Cenaze anında yapılan bu hizmetler tamamen ÜCRETSİZDİR.

Cenaze iş ve işlemleri sırasında veya sonrasında vatandaşlarımızın, gelenek ve örfümüze yanlış olarak yerleşmiş olan bahşiş, ıskat veya helallik adı altında personelimize (Kazıcılar, gassallar, şoförler, güvenlik) ödeme yapmamaları, kurumumuzun daha verimli hizmet sunmasını sağlayacaktır.<br>Cenazenin, daha önceden ölmüş bir yakınının üstüne defin edilmesi talep edilirse; ikinci defnin yapılabilmesi için en son defin tarihinden asgari 5 (beş) yıl geçmiş olması, birinci derece yakınlarının yazılı olarak onay şartı aranır.

Normal nedenlerle evde meydana gelen ölümlerde yapılacak işlemler;

1. Cenazeye ait Nüfus kâğıdının aslı, aslı yoksa nüfus kayıt örneği ile Halk Sağlığı Merkezine başvurulur.

2. Yukarıda izah edildiği şekilde, resmi tabipler tarafından verilen veya tasdik edilen Ölüm Belgesi (defin ruhsatını) alan cenaze yakını vatandaşlarımız müdürlüğümüze veya müdürlüğümüze bağlı, en yakın mezarlıktaki mezarlık görevlilerinden birine şahsen müracaat ederler.

Normal nedenlerle hastanede meydana gelen ölümlerde yapılacak işlemler;

1. Hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında ölenlere ait ölüm belgelerinin müessesenin resmi tabipleri tarafından verilmesi, usulüne uygun olarak Müdür ve Baş Tabip tarafından tasdik edilmesi yasal zorunluluktur.

2. Resmi Tabipler tarafından tasdik edilmeden, Hastane ve diğer sağlık müesseseleri Müdür ve Baş Tabibince, ölümüne sebep olan hastalık esnasında tedavi eden tabibin verdiği, resmi tabip tarafından tasdik edilmeyen defin ruhsatları ile hiçbir cenazenin defin edilmemesi, nakledilmemesi, mezarlıklara kabul edilmemesi yasa gereğidir.

3. Yukarıda izah edildiği şekilde, resmi tabipler tarafından verilen veya tasdik edilen gömme Ölüm Belgesi (defin ruhsatını) alan cenaze yakını vatandaşlarımız müdürlüğümüze veya müdürlüğümüze bağlı, en yakın mezarlıktaki mezarlık görevlilerinden birine şahsen müracaat ederler.

Adli nedenlere dayalı ölümlerde yapılacak işlemler;

Adli bir neden ile ölüm olayı meydana gelmiş ise savcılığın incelemesini müteakip, savcının ve doktorun imzası ve kaşesinin bulunduğu " Ölüm Belgesi (defin ruhsatını)" ile müdürlüğümüze veya defin yapılacak mezarlığa cenaze nakledilerek, müdürlüğümüz veya mezarlık görevlilerimiz tarafından işlemleri başlatılır. Adli Tıp Kurumu Morgunda bekletilen cenazeler ise Adli Tıp Kurumunca gönderilen defin ruhsatları ile yukarıda açıklanan şekilde defin edilirler.

Yurt dışından gelen cenazeler için yapılacak işlemler;

Havalimanı doktoru veya Büyükelçiliklerimiz tarafından düzenlenen Cenaze Nakil Belgesi alınarak müdürlüğümüze veya müdürlüğümüze bağlı, en yakın mezarlıktaki mezarlık görevlilerinden birine şahsen müracaat ederler.